Midzomernachtsdroom
(Toneelschool Amsterdam)
Regie: Johan Doesburg, Spel: Stephanie Asscher, Laura Branderhorst, Marle Brouwer, Maarten Geraets, Liesbeth Groenwold, Katja Herbers, Rein Hofman, Willemijn Kressenhof, Tonje Langeveld, Dave Mantel, Dewi Reijs, Bracha Semeyns van Doesburg en Diede Zillinger Molenaa, Ddecor: André Joosten, Kostuums: Mia Declei, Licht: Jan-Harm Wagne, Geluidsbewerking: Tomas Postema, Dramaturgie: Costiaan Mesu, Regie-assistentie: Mariska Tijmstra, Techniek: Jeroen de Boer, Onno Noordeman en Mirte van Zundert, Productie: Mirte van Zundert

Sterfelijk of onsterfelijk: iedereen is weerloos als het op de liefde aankomt.

Midzomernachtsdroom werd door Shakespeare geschreven als gelegenheidsstuk voor een adellijk huwelijk. Waarschijnlijk had de schrijver niet kunnen vermoeden dat deze tekst vandaag de dag nog zo populair zou zijn. Maar zoveel is er sinds die tijd nu ook weer niet veranderd. Mensen worden natuurlijk nog steeds verliefd. Mannen en vrouwen, oud en jong, spelen nog steeds in de meest uiteenlopende samenstellingen het spel van de liefde, met als ultieme beloning elkaars lichaam.
Wie wil met wie en waarom? En doet dat er eigenlijk toe?


The Waste Land
(De Waterlanders)
Makers: Costiaan Mesu, Erik Woltmeijer, Eric Langendoen, Jori Hermsen, Thomas Koopmans, Hanna Jansen, Remco de Kluizenaar, Ilse Heus, Sikko Hoogstra.

Het locatieproject The Waste Land was een werkplaatsproductie van het Oerolfestival 2005, "Eindeloze Deining".Op het land en in de schuren van Jan van Teake maakte de groep in een maand de voorstelling, die een reis werd door het gedicht van T.S. Eliot, dat hij schreef in 1922. De ruggegraat van de voorstelling is de publiekservaring. De groep werkte met een eigen Nederlandse vertaling en gebruikte fragmenten uit andere gedichten van Eliot.

Het persoonlijke verhaal dat hij in het gedicht vertelt was het uitgangspunt van het maakproces. Hij herkent de wereld om zich heen niet meer, schoonheid beperkt zich tot de herinneringen aan zijn jeugd. Hij raakt steeds dieper in zichzelf verstrikt tot hij niet meer verder kan en besluit dan de confrontatie met zijn demonen aan te gaan. Als hij die bedwongen heeft kan hij weer in de realiteit, het nu leven.
Meer info: www.waterlanders.tk


Trouw  
(Het Nationale Toneel)
Regie: Gijs de Lange, Tekst: Joanna Murray-Smith, Spelt Anne-Wil Blankers, Edwin de Vries, Nienke Römer en Katja Herbers, Vertaling: Judith Herzberg,Decor: Jan Klatter, Licht: Marc Heinz, Kostuums: Leonie Polak, Dramaturgie: Costiaan Mesu

Wat gebeurt er als een schijnbaar gelukkig huwelijk plotseling ineenstort? Wanneer gedeelde waarden en verantwoordelijkheden niet meer gelden? Als de man des huizes de kans krijgt zijn levensstijl om te gooien ten koste van het geluk en veiligheid van zijn vrouw? Wat heeft deze stap voor gevolgen voor de rest van het gezin? De Australische schrijfster Joanna Murray-Smith weet daar een nieuwe, boeiende, eigentijdse visie op te geven. Deze voorstelling trekt ons gevoel voor eer, waardigheid en onoverwinnelijkheid van de liefde in twijfel. Zowel in Londen als op Broadway was deze productie een groot succes.

Het is een oud verhaal, dat al op talloze manieren is beschreven. Een getalenteerde dichteres geeft haar carrière op om haar man  te ondersteunen en hun dochter op te voeden. Na 32 jaar huwelijk verlaat hij het gezin. Waarom zijn mensen niet gelukkig met wat zij hebben? Waarom jagen zij het waanbeeld van een perfecte toekomst na? Wat is loyaliteit? Is het niet gewoon angst voor verandering? Trouw gaat over de gevolgen van een radicale verandering in een mensenleven na een lange periode van stabiliteit.

Première 5 maart 2005


Ivanov
(Het Nationale Toneel)
Regie Johan Doesburg, Tekst: Anton Tsjechov, Met Mark Rietman (Ivanov), Stefan de Walle, Marie-Louise Stheins, Manoushka Kraal, Hans Hoes, Pieter van der Sman, Antoinette Jelgersma, Vincent Linthorst, Dries Vanhegen, Pauline Greidanus, Bob Schwarze, Mijs Heesen, Heike Wisse, Donna Vrijhof en Harry de Wit, Vertaling Robert Steijn, Decor Tom Schenk, Licht Reinier Tweebeeke, Kostuums Rien Bekkers, Muziek Harry de Wit, Dramaturgie: Karim Ameur, Assistentie dramaturgie: Costiaan Mesu

Anton Tsjechov behoort tot de iconen van de theatergeschiedenis. Hij wordt gezien als voorloper van het moderne toneel. Zijn stukken worden nog steeds veelvuldig in de hele wereld opgevoerd. Tsjechov zoekt in zijn toneelstukken altijd de balans tussen het tragische en het komische en is nog steeds een inspiratiebron voor generaties theatermakers. Zijn teksten vormen voor iedere regisseur een uitdaging om er een nieuwe, eigentijdse dimensie aan te geven. Het is dit jaar 100 jaar gelden dat hij gestorven is.  

Ivanov is een egoïst, een mensenhater zelfs. Zijn vrouw is ziek, de zaken gaan slecht en hij voelt zich eenzaam. In dit stuk contrasteert de tragedie van het leven van de hoofdpersoon met de kleurrijke, tragikomische personages om hem heen. Ivanov is Tsjechov op z'n best: prachtig getekende personages, boeiende dialogen, een schitterende sfeertekening. Hèt ideale decor voor topacteurs in regie van Johan Doesburg om het beste in zichzelf naar boven te brengen.

Première 6 november 2004 Speelperiode t/m 16 januari 2005
Programmaboekje Ivanov
Recensies Ivanov
Interviews Ivanov
Foto's Ivanov